Permisjonsreise i Paradis

Langtidsopphold på Seychellene

Tåken lå tykt over Gardermoen en kald novemberdag, da vår familie på tre; mor, far og yngstemann på kun 9 måneder reiste på permisjonsreise til Seychellene.

Vi satset på to måneder i paradis, da Norge var som mørkest, våtest og kaldest. Vi tok ut ferie og permisjon, og gledet oss til å nyte to måneder i vakre og tropiske omgivelser – sammen. Tidsforskjellen mellom Norge og Seychellene er kun 2 timer om sommeren og 3 timer om vinteren. Veldig kjekt å slippe å snu døgnet på hodet.

Minstemann var litt urolig til å begynne med på flyturen, men sovnet etter hvert og sov nesten hele veien ned. Vi ankom Seychellene og hovedøya Mahè en formiddag, og det utrolige landskapet samt fargene på havet, strender og vegetasjon som møtte oss var bare helt fantastisk. Alle bilder i brosjyrer og lignende løy ikke – virkeligheten var om mulig enda flottere.

Victoria på øya Mahè – en av verdens  minste hovedsteder

Vi bodde den første uken på Mahè og brukte den til å komme oss litt inn i kulturen og naturen samt klimaet. Vi fulgte også kysten og kjørte rundt hele øya. Mahè er utrolig vakker, nord har du Beau Vallon med sin langstrakte strand og (dessverre) noen større hotell/blokker. Det var her turismen startet og hvor de første hotellene ble bygget. Heldigvis ble det bare noen store hotell før myndigheter og befolkning skjønte at bostedene på øyene burde reflektere destinasjonen mye mer. Det ble etter hvert innført forbud mot høye bygg, og de måtte også beholde vegetasjonen og sin identitet. Seychellene har nå mange flotte hotell, og ikke minst svært sjarmerende og luksuriøse bosteder i tillegg til noen virkelig hyggelige gjestehus og self-catering anlegg.

Den nordlige delen samt vestkysten av Mahè er nok den vakreste. Og alle bør ta seg en tur over fjellene og se utsikten derfra – det kan ta pusten fra hvem som helst! Som en av de minste hovedstedene i verden er Victoria en svært sjarmerende by.

Lokalbefolkning på Seychellene observerer livet på markedet.
Lokalbefolkningen beundrer livet i Market street

 

Marked med forskjellige lokale fisker

 

Praslin – kjent for sine fantastiske strender

De neste 7 ukene tilbrakte vi på Praslin med et kortere besøk på La Digue. Det ble mange turer til Anse Lazio, og mange dager på Anse Volbert / Cote D`or. Anse Lazio er ofte på listen over verdens beste strender. Og den er virkelig så utrolig flott! Langstrakt og med hvit «fløyelspudder», og så vannet da, perfekt! Langs kanten på stranden kan man også snorkle, her kan man møte fargerike fisker og skilpadder.

Langstrakt hvit strand med granittsteiner og turkist hav

Anse Volbert/Cote d`Or er også et fint utgangspunkt for utflukter. St. Pierre for snorkeling, Curieuse for fotturer og møter med store landskilpadder (de finnes mange steder, men tettheten på Curieuse er stor), samt Cousin med sine fuglearter (man kommer tett på fugler, reder og unger da de ikke har noen fiender på øya) samt landskilpadder.

Perlen La Digue

Der var det bare å ta beina eller sykkelen fatt og dra på utflukt. Nord, sør, øst, vest; flere steder er øya fortsatt ganske urørt og man kan ta med seg mat og drikke i sekken og dra ut på oppdagelsestur. Ingen giftige eller farlige dyr gjør øygruppen til en trygg og fin destinasjon – for alle, i alle aldere.

Vi fant virkelig roen – vi stod opp med solen og la oss en liten stund etter solnedgang. Det var godt for kropp og sjel. Vi kjøpte fisk av den lokale fiskeren og laget noen måltider selv. Det smakte fortreffelig og ferskere fisk kunne vi ikke få. Ellers benyttet vi mange av de lokale restaurantene som servert lokale og internasjonale retter. Fra terrassen vår om kvelden kunne vi se utover havet hvor de små bølgene var laget av sølv i fra skinnet av månen.

Det ble mange fotturer med vogn og med bæremeis. Vi har aldri følt oss så friske og opplagt noen gang, tross nybakte foreldre med en baby. Skuldrene ble senket mange hakk. Vår lille sønn nøt sand og sjø, og med 28-29 grader i vannet var det herlig å bade. I tillegg storkoste han seg med all oppmerksomheten han fikk – lokalbefolkningen er virkelig glade i barn! Dere kan sikkert tenke dere hvor fornøyd han var der han krabbet av sted kun iført bleie, i et usedvanlig behagelig klima, mens de som var hjemme i Norge hadde lag på lag med klær, støvler og vinterdress (som man ikke akkurat kan bevege seg fritt i). Det var en virkelig lettvint og behagelig vinter.

Permisjonsreise på Seychellene – vekk fra en hektisk hverdag

November – januar er den grønneste/våteste perioden, men vår erfaring den gangen (og senere) er at det kommer en skur nå og da, særlig om natten. Vi telte 5 dager med regn på dagtid i løpet av disse månedene, men når det første regnet så var det kraftig. Den vakre vegetasjonen kommer jo ikke helt av seg selv. Seychellenes 115 øyer byr på et enestående landskap med granittklipper, turkist hav, hvite strender, og glinsende grønn vegetasjon, og med de flotteste blomster i de vakreste farger. Atmosfæren er vennlig og litt laid-back. Alt du trenger for å komme bort fra en hektisk hverdag – balsam for sjelen!

Siden den gang har vår familie blitt litt større og vi har vært på Seychellene mange ganger – vi er vel oppe i 14 turer til disse øyene nå (i tillegg til andre destinasjoner og opplevelser – fint å variere og å oppleve nye ting). Men Seychellene blir vi ikke mette på. Vi gleder oss til neste gang. Vi har vært tilbake med flere slektninger, flere generasjoner. Alle har med gode minner hjem fra Seychellene. Øygruppen har endret seg de siste 20 årene; flere bosteder, flere turister, men fortsatt en naturperle. Seychellene er en av de få landene hvor ca. 50% er beskyttet nasjonalpark.

Stort fokus på ivaretagelse av naturen

Det legges stor vekt på å ta vare på naturen både over og under vann. Seychellene fikk forbud mot å lage, bruke eller importere plastposer, sugerør og andre engangs-artikler laget av plast i 2017. Mange av Seychellenes strender er blant verdens reneste og har fått White Flag sertifisering, og flere strender er på vei.

Seychellene er et paradis og en vakker ramme rundt et bryllup. Visste dere at Paradisreiser arrangerer vielser på Seychellene? (gyldig i Norge).
Kanskje dere ønsker permisjonstur og bryllup på samme tur?
Paradisreiser har lang erfaring og kan lage en flott reise etter ønske – til konkurransedyktige priser.

Les om Seychellene, øyene og noen av bostedene her.
Ta gjerne kontakt med meg (Gro Anet) for hjelp til permisjonsreisen.

Planlegg din drømmereise

Vi legger vekt på god kunnskap og personlig service. Våre dyktige reisekonsulenter besøker våre destinasjoner og bosteder jevnlig. Du reiser trygt når Paradisreiser står som arrangør!